Pasta kanapkowa

Lubię śniadania celebrowane. Takie bez pośpiechu, smaczne. Często robię różne smarowidła do chleba. Tym razem padło na pastę jajeczną z dodatkiem rybnym. Szczypiorek, który przeżył zimę na balkonie też się przydał. Oczywiście można zrobić pastę bez dodatków, lub puścić wodze fantazji.




5 jajek ugotowanych na twardo

mała cebula

2 ogórki konserwowe

puszka podwędzanych szprotek w oleju (odsączonych)

opcjonalnie mały kawałek sera żółtego

mały pęczek szczypiorku

pieprz i sól

majonez


Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać.

Jajka i ryby zmiksować w malakserze (razem z serem, jeśli używacie), lub rozdrobnić widelcem (wtedy ser potrzeć na tarce).

Wymieszać pastę jajeczno rybną z cebulą i ogórkami. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Dobrze smakuje jak się przegryzą smaki.

Smacznego

Komentarze