Dostałam szynkowar w prezencie. Od dawna chciałam go mieć, bo dużo robię sama, od podstaw. Szynka wyszła pyszna. Żebym nie musiała pilnować temperatury dostałam też termo cyrkulator. Będzie idealna na święta, taka nasza, wiadomo co w niej jest.
Szynkowar
1 kg szynki wieprzowej
18 g soli
4 g soli peklowej
100 ml wody
4 g cukru
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka majeranku
Z wody, soli i cukru zrobić marynatę
Ok 2/3 mięsa pokroić w kostkę mniej więcej 2x2 cm. Resztę mięsa zmielić.
Całość mięsa przełożyć do dużej miski lub misy miksera z hakiem do mieszania, dodać marynatę i przyprawy. Dokładnie wyrobić, w mikserze 10 minut, ręcznie 20 minut.
Przełożyć do szynkowara dobrze dociskając do ok. 1 cm pod górną krawędź. Dobrze zamknąć i odłożyć do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie przygotować garnek w którym można zanurzyć szynkowar (u mnie 1 cm pod poziom uchwytu termometru), napełnić go wodą i podgrzać do 80 stopni. W tej temperaturze trzymać szynkę ok 2 godziny. Bez termo cyrkulatora trzeba pilnować temperatury żeby nie spadła poniżej 75 stopni.
Mój szynkowar można też włożyć do piekarnika nastawionego na 80 stopni (oczywiście bez grilla!) na 2,5 godziny.
Po 2 godzinach wyjąć szynkowar i schłodzić pod bieżącą wodą. Przez otwory należy odlać płyn, który się wytworzył, nie otwierając włożyć do lodówki. Po schłodzeniu wyjąć szynkę z szynkowara.
Bardzo nam smakowała ze świeżym chlebem i odrobiną musztardy.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz