Lava cakes

 Szybki deser, taki na smuteczki. Uwielbiam ten płynący środek. Długo dochodziłam do idealnego czasu pieczenia, bo mój piekarnik jest humorzasty (ale i tak go kocham). Najlepiej smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych i konfitury z wiśni.


Składniki na 2 porcje, moje kokilki mają ok 11 cm średnicy

85 g gorzkiej czekolady

28 g mlecznej czekolady

70 g masła

36 g mąki pszennej

79 g cukru pudru + do posypania

2 duże jajka całe

2 żółtka z duży jajek

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżka likieru (u mnie Cointerau)

masło i kakao do wysmarowania kokilek

 

Piekarnik na 220 stopni z termoobiegiem.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2 kokilki wysmarować masłem i obsypać kakao.

Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku na małym ogniu.

Ciepłą masę czekoladową przelać do miksera. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować. 

Dodać całe jajka i żółtka, aromat i likier. Krótko zmiksować. 

Uczciwie rozdzielić do kokilek. 

Piec ok 8 minut. 

Ostrożnie wyrzucić z kokilek na talerzyki. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe z lodami i wiśniami, lub z tym co wam kubki smakowe podpowiedzą.

 Smacznego


Komentarze

  1. Dobrze, że tylko jedno zdjęcie, bo jestem na diecie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz