Stek z jałówki sezonowany

 Lubimy steki, niekoniecznie z polędwicy. Tym razem padło na sezonowane New York z https://tastestore.pl/mieso.html . 

Oglądam programy kulinarne podpatrując ciekawe metody przygotowywania potraw. Zainspirowana jednym z nich postanowiłam zrobić w ten sposób steki. Moja Mama przygotowała do nich pyszne masło ziołowo czosnkowe, danie dopełniły ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu. 


 

4 steki wołowe ok 2,5 -3 cm

sok z cytryny

oliwa

sól, pieprz

łyżka masła


Z każdego kawałka mięsa odkroić część tłuszczu zostawiając minimalną ilość.

Steki ułożyć na blaszce. Z dwóch stron skropić sokiem z cytryny, posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem.

Odłożyć na 20 minut. Dzięki temu robi się delikatna warstewka soli na wierzchu mięsa.

Odcięty tłuszcz pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na zimną patelnię. Pomału podgrzewać wytapiając tłuszcz.

 
 

Steki po 20 minutach opalić palnikiem cukierniczym. Jeśli go nie macie, obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu po 1 minucie z każdej strony. Odłożyć na 1-2 minuty.


 

Z patelni zdjąć skwarki, zwiększyć ogień, wrzucić dwa ząbki czosnku. Po chwili włożyć steki. Zmniejszyć ogień. Smażyć 2 i pół minuty na każdą stronę, obracają co minutę (lubimy rare - krwiste). Używam do tego celu minutnika. Przed końcem smażenia na patelnię dodać łyżkę masła i przechylając ją delikatnie, polewać mięso. 


 

Przed podaniem dać mięsu chwilę odpocząć. Steki to kapryśnie danie, lubi by się z nim obchodzić delikatnie.

Smacznego


Komentarze