Wieże bakłażanowe w mięsnym sosie

 To takie danie, które przenosi mnie do lata. Bakłażan, bazylia, pomidory. Jadłam je w Włoszech, ale bez mięsnego sosu. "Odchudziłam" je trochę nie smażąc bakłażana, ale jeśli lubicie, proszę bardzo. Jeśli coś zostaje po takim obiedzie, mam bazę do "wypasionej" zupy prawie pomidorowej. 




2 małe bakłażany

2 duże pomidory

2 kulki mozzarelli

kilkanaście listków świeżej bazylii

250 g mielonego mięsa (wieprzowina z wołowiną, sama wołowina, indyk) 

oliwa z oliwek

1 cebula

2 ząbki czosnku

puszka pomidorów bez skórki

200 ml czerwonego wytrawnego wina

sól, pieprz

łyżeczka oregano

pół łyżeczki cynamonu


Bakłażana pokroić w plastry na grubość 1 cm. Delikatnie posolić z dwóch stron. Stosuję 3 metody jego obsmażania. 

1 - obsmażać na patelni partiami na tłuszczu (bakłażan, jak gąbka chłonie tłuszcz - tłuste i kaloryczne),

2 - w piekarniku, każdy plaster smaruję w dwóch stron oliwą, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę do miękkości w 190 stopniach.,

3 - moja ulubiona, smaruję opiekacz tłuszczem, układam plastry bakłażana, zamykam i griluję do miękkości.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na tyle plastrów ile jest plastrów bakłażana. 

Tak samo pokroić mozzarellę.

Przygotować sos.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.

Na patelni podgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, po 3 minutach dodać czosnek na 30 sekund. Dodać mięso. Przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać wino i pomidory. Doprawić oregano i cynamonem. Zagotować.

Nagrzać piekarnik na 180 stopni góra - dół.

Na dno formy do zapiekania wlać połowę sosu. 

Układać wieże. Bakłażan, plaster pomidora, kilka listków bazylii,  plaster mozzarelli. Najlepiej się sprawdza moim zdaniem wersja po 3 (3 plastry bakłażana, 3 plastry pomidora, 3 mozzarelli). Mozzarella ma być na górze. Zalać resztą sosu, uważając na konstrukcje bakłażanowe . Jeśli zostanie mozzarelli i pomidorów, powtykać między wieże. 

Zapiekać 35 minut. 

Danie dobrze komponuje się z czerwonym wytrawnym winem.

Smacznego.


Komentarze