Tarty wytrawne nie pojawiają się u nas zbyt często, wolimy na słodko. Teraz panuje sezon na grzyby i ten przepis wpadł mi w oko. Do grzybów pasuje kiełbasa, ale nie pikantna, w stylu wiejskiej i oczywiście tymianek. Danie jest sycące, typowo jesienne.
Opakowanie ciasta francuskiego (u mnie Frosta)
2 cebule (czerwone lub białe)
2 łyżki masła klarowanego
250 g grzybów np. kurek
300 g kiełbasy dobrej jakości w typie wiejskiej
160 g tartego sera (cheddar, edam)
1 łyżka mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki śmietany kremówki
sól, pieprz
tymianek (u mnie świeży)
ewentualnie natka pietruszki
Piekarnik na 200 stopni góra - dół
Forma na tartę o średnicy 24 cm. Spód wysmarować masłem. Ciasto wyłożyć na formę, brzegi też. Bardzo dokładnie, nie może być dziurek. Na ciasto położyć folię aluminiową, a na nią obciążenie. U mnie to drobne monety.
Piec przez 15 minut. Potem zdjąć obciążenie i piec jeszcze kilka minut aż się ciasto zarumieni (ok 7 minut).
Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić całe. Kiełbasą pokroić w plasterki.
Ser potrzeć i wymieszać z łyżką mąki.
Mleko, śmietanę i jajka wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Cebule pokroić w piórka. Zeszklić na łyżce masła, posolić. Podsmażać jeszcze przez chwilę, ale uważać żeby się nie przypaliła. Zdjąć z patelni i przełożyć do miski.
Na patelnię wrzucić grzyby i delikatnie podgrzewać aż odparują. Dodać masło, sól, pieprz i tymianek, ewentualnie pietruszkę. Podsmażać razem jeszcze przez kilka minut.
Do miski z cebulą dodać podsmażone grzyby, pokrojoną kiełbasę i wymieszać z serem.
Na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć farsz, zalać masą mleczno jajeczną.
Uwaga! Jeśli w cieście będą dziurki, masa wycieknie, jeśli forma ma wyjmowany spód. Wtedy należy wymieszać ją z jeszcze ciepłym farszem (ewentualnie jeszcze podgrzać jak w sosie carbonara) i dopiero wtedy wyłożyć na ciasto. Ja położyłam formę z ciastem na blachę z piekarnika na wszelki wypadek.
Piec 35-40 minut.
Smacznego.






Komentarze
Prześlij komentarz