Tarta z ciasta francuskiego z grzybami i kiełbasą

 Tarty wytrawne nie pojawiają się u nas zbyt często, wolimy na słodko. Teraz panuje sezon na grzyby i ten przepis wpadł mi w oko. Do grzybów pasuje kiełbasa, ale nie pikantna, w stylu wiejskiej i oczywiście tymianek. Danie jest sycące, typowo jesienne. 




Opakowanie ciasta francuskiego (u mnie Frosta)

2 cebule (czerwone lub białe)

2 łyżki masła klarowanego

250 g grzybów np. kurek

300 g kiełbasy dobrej jakości w typie wiejskiej

160 g tartego sera (cheddar, edam)

1 łyżka mąki pszennej

3 jajka

1 szklanka mleka

0,5 szklanki śmietany kremówki

sól, pieprz

tymianek (u mnie świeży)

ewentualnie natka pietruszki

 

Piekarnik na 200 stopni góra - dół

Forma na tartę o średnicy 24 cm. Spód wysmarować masłem. Ciasto wyłożyć na formę, brzegi też. Bardzo dokładnie, nie może być dziurek. Na ciasto położyć folię aluminiową, a na nią obciążenie. U mnie to drobne monety. 

Piec przez 15 minut. Potem zdjąć obciążenie i piec jeszcze kilka minut aż się ciasto zarumieni (ok 7 minut).

Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić całe. Kiełbasą pokroić w plasterki. 

Ser potrzeć i wymieszać z łyżką mąki.


 

Mleko, śmietanę i  jajka wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 




Cebule pokroić w piórka. Zeszklić na łyżce masła, posolić. Podsmażać jeszcze przez chwilę, ale uważać żeby się nie przypaliła. Zdjąć z patelni i przełożyć do miski.

Na patelnię wrzucić grzyby i delikatnie podgrzewać aż odparują. Dodać masło, sól, pieprz i tymianek, ewentualnie pietruszkę. Podsmażać razem jeszcze przez kilka minut.

Do miski z cebulą dodać podsmażone grzyby, pokrojoną kiełbasę i wymieszać z serem. 

Na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć farsz, zalać masą mleczno jajeczną. 

 


 

Uwaga! Jeśli w cieście będą dziurki, masa wycieknie, jeśli forma ma wyjmowany spód. Wtedy należy wymieszać ją z jeszcze ciepłym farszem (ewentualnie jeszcze podgrzać jak w sosie carbonara) i dopiero wtedy wyłożyć na ciasto. Ja położyłam formę z ciastem na blachę z piekarnika na wszelki wypadek.

Piec 35-40 minut. 




Smacznego.

 


Komentarze