Makaron z brokułami i sosem serowym

 W upały nie bardzo chce mi się stać przy kuchni czy odpalać piekarnik. Wolę szybkie smaczne dania. Takim jest właśnie bezmięsne tagliatelle w sosie brokułowym. Bogactwo smaku i obłędny zapach. Polecam, bo robi się szybko. Nie nadaje się do odgrzewania. 

 

 120 g makaronu tagliatelle

Brokuł - same różyczki

3 ząbki czosnku

łyżka masła klarowanego

łyżka pleśniowego sera np. rokpol lub gorgonzola

200 ml śmietany minimum 18% 

garść grana padano lub parmezanu

sól, pieprz


Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. W tym samym czasie zagotować wodę ma makaron. Ma być ugotowany al dente. 

Czosnek pokroić w plasterki.  Podsmażyć króciutko na rozgrzanym maśle. Uważać żeby się nie przypalił. Dodać śmietanę i rozdrobniony ser pleśniowy. Chwilę podgrzewać.

Dodać utarte brokuły (można kilka zostawić w całości). Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem (warto zostawić sobie odrobinę wody z gotowanego makaronu do ewentualnego rozrzedzenia sosu). Odczekać około 1 minuty przed podaniem. 

Posypać startym grana padano lub parmezanem. Ozdobić odłożonym brokułami. 

Danie jest sycące. W zależności od rodzaju sera smak będzie delikatniejszy lub mocniejszy. 

Smacznego.


Komentarze