W upały nie bardzo chce mi się stać przy kuchni czy odpalać piekarnik. Wolę szybkie smaczne dania. Takim jest właśnie bezmięsne tagliatelle w sosie brokułowym. Bogactwo smaku i obłędny zapach. Polecam, bo robi się szybko. Nie nadaje się do odgrzewania.
120 g makaronu tagliatelle
Brokuł - same różyczki
3 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
łyżka pleśniowego sera np. rokpol lub gorgonzola
200 ml śmietany minimum 18%
garść grana padano lub parmezanu
sól, pieprz
Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. W tym samym czasie zagotować wodę ma makaron. Ma być ugotowany al dente.
Czosnek pokroić w plasterki. Podsmażyć króciutko na rozgrzanym maśle. Uważać żeby się nie przypalił. Dodać śmietanę i rozdrobniony ser pleśniowy. Chwilę podgrzewać.
Dodać utarte brokuły (można kilka zostawić w całości). Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem (warto zostawić sobie odrobinę wody z gotowanego makaronu do ewentualnego rozrzedzenia sosu). Odczekać około 1 minuty przed podaniem.
Posypać startym grana padano lub parmezanem. Ozdobić odłożonym brokułami.
Danie jest sycące. W zależności od rodzaju sera smak będzie delikatniejszy lub mocniejszy.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz