To danie zaczerpnięte od Pascala Brodnickiego (Przepis Pascala ). Robiłam je pierwszy raz, więc zajęło mi to trochę czasu. Warto wszystko sobie przygotować, bo jak już się zacznie nie ma czasu na nic. Wyszło pyszne i zainspirowało mnie do zrobienia innych, podobnych.
100 g makaronu udon (u mnie na dwie osoby)
1 duża pierś kurczaka lub dwie mniejsze (400 g)
Ciasto:
2 jajka
1 łyżka sosu sojowego (jeśli lubicie bardziej słone ciasto to więcej)
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
tłuszcz do głębokiego smażenia
Sos:
0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
ok 1 łyżka sosu sojowego
sos rybny do smaku
trawa cytrynowa
kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) lub łyżeczka suszonego
drobno posiekany ząbek czosnku
1 łyżka miodu + łyżeczka cukru
sok z 1 - 1,5 cytryny
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 mała marchewka
1 mała papryka czerwona lub pół dużej
natka dymki
kilka listków bazylii
natka pietruszki lub kolendry
woda i mąka ziemniaczana do zagęszczenia
sos srirachas
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
sezam do posypania
Marchewkę i paprykę pokroić w słupki (julienne), cebulę w piórka, dymkę ukosem w większe kawałki, czosnek w talarki.
Kurczaka pokroić w większe kawałki, ok 4 cm.
Rozbełtać 2 jajka, doprawić sosem sojowym, zagęścić mąką ziemniaczaną. Ciasto ma mieć gęstość rzadkiego ciasta na naleśniki. Rozgrzać olej do smażenia w głębokim garnku (temperatura ok 190 stopni). Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, smażyć porcjami na złoty kolor. Odłożyć na talerz wyłożony papierem i wsadzić do piekarnika nagrzanego do ok 60 - 80 stopni żeby nie wystygły.
Bulion zagotować, dodać łyżkę sosu sojowego i rybnego. Doprawić imbirem i czosnkiem. Źdźbło trawy cytrynowej zgnieść i pokroić na 3 części i dodać do gotowanego bulionu. Dodać sok z cytryny, miód i cukier.
Gotować (zagęścić) ok 5 minut.
W tym czasie zagotować wodę na udon i przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Przygotować wok lub głęboką patelnię. Postawić na mocny ogień. Na zimny tłuszcz wrzucić czosnek, po 30 sekundach dodać cebulę, marchewkę i paprykę. Smażyć całość przez chwilę mieszając.
Zioła posiekać.
Z sosu wyjąć trawę cytrynową. Zagęścić wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną, dodawać porcjami do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ugotowany makaron dodać do warzyw na patelni. Razem z makaronem dodać większość posiekanych ziół. Chwilę razem podsmażać. Dodać połowę sosu cytrynowego, olej sezamowy, sos sojowy i srirachas (ostrożnie, bo jest ostry). Posypać resztą ziół i dymką. Podawać z kurczakiem obtoczonym w pozostałym sosie cytrynowym. Posypać sezamem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz