Makaron udon z kurczakiem w sosie cytrynowym

 To danie zaczerpnięte od Pascala Brodnickiego  (Przepis Pascala ). Robiłam je pierwszy raz, więc zajęło mi to trochę czasu. Warto wszystko sobie przygotować, bo jak już się zacznie nie ma czasu na nic. Wyszło pyszne i zainspirowało mnie do zrobienia innych, podobnych. 




100 g makaronu udon (u mnie na dwie osoby)

1 duża pierś kurczaka lub dwie mniejsze (400 g)

Ciasto:

2 jajka

1 łyżka sosu sojowego (jeśli lubicie bardziej słone ciasto to więcej)

2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

tłuszcz do głębokiego smażenia

 

Sos:

0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego

ok 1 łyżka sosu sojowego

sos rybny do smaku

trawa cytrynowa

kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) lub łyżeczka suszonego

drobno posiekany ząbek czosnku

1 łyżka miodu + łyżeczka cukru

sok z 1 - 1,5 cytryny

 

Dodatkowo:

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 mała marchewka

1 mała papryka czerwona lub pół dużej

natka dymki

kilka listków bazylii

natka pietruszki lub kolendry

woda i mąka ziemniaczana do zagęszczenia

sos srirachas

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka sosu sojowego

sezam do posypania

 

Marchewkę i paprykę pokroić w słupki (julienne), cebulę w piórka, dymkę ukosem w większe kawałki, czosnek w talarki. 

Kurczaka pokroić w większe kawałki, ok 4 cm. 

Rozbełtać 2 jajka, doprawić sosem sojowym, zagęścić mąką ziemniaczaną. Ciasto ma mieć gęstość rzadkiego ciasta na naleśniki. Rozgrzać olej do smażenia w głębokim garnku (temperatura ok 190 stopni). Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, smażyć porcjami na złoty kolor. Odłożyć na talerz wyłożony papierem i wsadzić do piekarnika nagrzanego do ok 60 - 80 stopni żeby nie wystygły.

 Bulion zagotować, dodać łyżkę sosu sojowego i rybnego. Doprawić imbirem i czosnkiem. Źdźbło trawy cytrynowej zgnieść i pokroić na 3 części i dodać do gotowanego bulionu. Dodać sok z cytryny, miód i cukier.

Gotować (zagęścić) ok 5 minut. 

W tym czasie zagotować wodę na udon i przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Przygotować wok lub głęboką patelnię. Postawić na mocny ogień. Na zimny tłuszcz wrzucić czosnek, po 30 sekundach dodać cebulę, marchewkę i paprykę. Smażyć całość przez chwilę mieszając. 

Zioła posiekać. 

Z sosu wyjąć trawę cytrynową. Zagęścić wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną, dodawać porcjami do uzyskania odpowiedniej konsystencji.   

Ugotowany makaron dodać do warzyw na patelni. Razem z makaronem dodać większość posiekanych ziół. Chwilę razem podsmażać. Dodać połowę sosu cytrynowego, olej sezamowy, sos sojowy i  srirachas (ostrożnie, bo jest ostry). Posypać resztą ziół i dymką. Podawać z kurczakiem obtoczonym w pozostałym sosie cytrynowym. Posypać sezamem.

Smacznego.




Komentarze