Chłodnik z porów i ziemniaków

W upały lubię chłodniki. Ten wydaje się banalny, ale zaskakująco dobry. Proste składniki, szybkie wykonanie, trochę schładzania. Można zjeść tę zupę na ciepło, ale traci wtedy na wyrazie. Spróbujcie.



1 cebula
1 duży por
2 ziemniaki
750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany 36%
pęczek szczypiorku
plastry wędzonego boczku - opcja
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz

Cebulę pokroić w kostkę, pora oczyścić i posiekać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i pora podsmażyć na maśle. Jak cebula się zeszkli dodać ziemniaki. Zalać bulionem i gotować razem do miękkości ziemniaków. Ok 10 minut.
Jak całość lekko przestygnie przelać do garnka lub miski i zmiksować. Można przetrzeć przez sito, ale ja tego nie robię.
Dodać mleko i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem/
Naczynie z zupą przykryć folią (zrobić w niej dziurki) i schłodzić.
Jeśli używacie boczku: plastry położyć na zimną patelnię i podgrzewać. Przycisnąć łopatką lub garnkiem i obsmażyć z dwóch stron na chrupiąco.
Chłodnik posypać szczypiorkiem i ozdobić plastrami boczku.
Smacznego.

Komentarze