To danie mojego dzieciństwa. Mama robiła je z kalafiorem, ale brokuł, moim zdaniem, ma więcej smaku. Obiad na szybko, sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego obiadu. Można dodać wędlinę, ale ja lubię klasycznie.
4 większe ziemniaki ugotowane
1 brokuł lub kalafior
3 jajka
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki tartego sera żółtego
tłuszcz do podsmażenia ziemniaków (masło klarowane lub smalec, u mnie gęsi)
sól, pieprz
Ziemniaki pokroić w plastry, od brokuła oddzielić różyczki, łodyżki cienko pokroić.
Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Tu panuje dowolność. Jak lubicie, to do miękkości, ja wolę al dente.
Ziemniaki podsmażyć z dwóch stron na złoto. Dodać ugotowane brokuły. Wymieszać.
Jajka wymieszać ze śmietaną i serem. Doprawić solą i pieprzem.
Wlać na patelnię z ziemniakami i brokułami. Wymieszać. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze przez chwilę do ścięcia się sosu.
Gotowe.
Smacznego.
4 większe ziemniaki ugotowane
1 brokuł lub kalafior
3 jajka
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki tartego sera żółtego
tłuszcz do podsmażenia ziemniaków (masło klarowane lub smalec, u mnie gęsi)
sól, pieprz
Ziemniaki pokroić w plastry, od brokuła oddzielić różyczki, łodyżki cienko pokroić.
Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Tu panuje dowolność. Jak lubicie, to do miękkości, ja wolę al dente.
Ziemniaki podsmażyć z dwóch stron na złoto. Dodać ugotowane brokuły. Wymieszać.
Jajka wymieszać ze śmietaną i serem. Doprawić solą i pieprzem.
Wlać na patelnię z ziemniakami i brokułami. Wymieszać. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze przez chwilę do ścięcia się sosu.
Gotowe.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz