Zainspirował mnie przepis Chili, Czosnek i Oliwa. Bób za chwilę będzie bardziej "mączysty", więc trzeba korzystać. Bazylia na balkonie rośnie bujnie, inne zioła też. Nie ma co czekać, tylko przyrządzać pyszne dania, korzystając z tego co właśnie rośnie.
300 g bobu
100 g ryżu do risotto
1 mała cebula pokrojona w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
1 duża łyżka masła klarowanego
200 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu (u mnie z indyka)
30 g tartego grana padano lub parmezanu
1 łyżeczka masła
kilka pomidorków koktajlowych
łyżka listków świeżego oregano
Pesto:
25 g liści bazylii
kilka listków mięty (pasuje do bobu)
1 ząbek czosnku
25 g pestek słonecznika lub orzeszków pinii
10 g tartego grana padano lub parmezanu
oliwa
sól, pieprz
Składniki na pesto zmiksować (oliwy dodać dość sporo - pesto nie może być suche), doprawić solą i pieprzem do smaku (solą ostrożnie - ser jest słony). Odstawić.
Bób ugotować w osolonej wodzie (ok 10 minut, do miękkości), obrać.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać czosnek. Wsypać ryż, wymieszać z tłuszczem, chwilę podsmażyć. Wlać wino. Zmniejszyć ogień. Jak odparuje, dolewać bulion. Mieszać i dolewać bulion aż ryż osiągnie odpowiedni poziom miękkości (nie rozgotowany, ale też nie surowy w środku). Trwa to 15-20 minut.
Do ugotowanego ryżu dodać garść grana padano i łyżeczkę masła.
Dodać pesto i bób. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Przykryć i zostawić na ok 2 minuty. Posypać listkami oregano, dodać pomidorki.
Na talerzach posypać resztą grana padano.
Smacznego.
300 g bobu
100 g ryżu do risotto
1 mała cebula pokrojona w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
1 duża łyżka masła klarowanego
200 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu (u mnie z indyka)
30 g tartego grana padano lub parmezanu
1 łyżeczka masła
kilka pomidorków koktajlowych
łyżka listków świeżego oregano
Pesto:
25 g liści bazylii
kilka listków mięty (pasuje do bobu)
1 ząbek czosnku
25 g pestek słonecznika lub orzeszków pinii
10 g tartego grana padano lub parmezanu
oliwa
sól, pieprz
Składniki na pesto zmiksować (oliwy dodać dość sporo - pesto nie może być suche), doprawić solą i pieprzem do smaku (solą ostrożnie - ser jest słony). Odstawić.
Bób ugotować w osolonej wodzie (ok 10 minut, do miękkości), obrać.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać czosnek. Wsypać ryż, wymieszać z tłuszczem, chwilę podsmażyć. Wlać wino. Zmniejszyć ogień. Jak odparuje, dolewać bulion. Mieszać i dolewać bulion aż ryż osiągnie odpowiedni poziom miękkości (nie rozgotowany, ale też nie surowy w środku). Trwa to 15-20 minut.
Do ugotowanego ryżu dodać garść grana padano i łyżeczkę masła.
Dodać pesto i bób. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Przykryć i zostawić na ok 2 minuty. Posypać listkami oregano, dodać pomidorki.
Na talerzach posypać resztą grana padano.
Smacznego.

Komentarze
Prześlij komentarz