Tagliatelle z bobem a'la carbonara

Bób, cudownie zielony, kuszący. Tym razem jako dodatkowa porcja białka w sosie do makaronu. Pyszności. To szybkie danie obiadowe, bardzo sycące i ociekające w kalorie. Koniecznie trzeba je popić czerwonym wytrawnym winem.




0,5 kg bobu w łupinkach
180 g wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
2 żółtka
40 g grana padano
0,5 szklanki śmietanki 30%
100 g makaronu tagliatelle
świeży tymianek
1 łyżka posiekanej pietruszki

Bób ugotować na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Obrać. Posypać tymiankiem.
Makaron ugotować al dente.
W miseczce wymieszać żółtka, śmietankę, 30 g grana padano. Lekko posolić i dodać pieprzu. 
Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni (jeśli jest bardzo chudy, dodać trochę tłuszczu, nam się taki trafił - anorektyczny).
Dodać ugotowany i obrany bób, przetarty czosnek i pietruszkę. Chwilę razem podgrzać.
Na patelnię wrzucić ugotowany makaron.
Zmniejszyć ogień, wlać sos, wymieszać. Uważać żeby żółtka się nie ścięły.  Ewentualnie doprawić.
Na talerzach posypać resztą grana padano.
Smacznego.

Komentarze