Bób, cudownie zielony, kuszący. Tym razem jako dodatkowa porcja białka w sosie do makaronu. Pyszności. To szybkie danie obiadowe, bardzo sycące i ociekające w kalorie. Koniecznie trzeba je popić czerwonym wytrawnym winem.
0,5 kg bobu w łupinkach
180 g wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
2 żółtka
40 g grana padano
0,5 szklanki śmietanki 30%
100 g makaronu tagliatelle
świeży tymianek
1 łyżka posiekanej pietruszki
Bób ugotować na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Obrać. Posypać tymiankiem.
Makaron ugotować al dente.
W miseczce wymieszać żółtka, śmietankę, 30 g grana padano. Lekko posolić i dodać pieprzu.
Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni (jeśli jest bardzo chudy, dodać trochę tłuszczu, nam się taki trafił - anorektyczny).
Dodać ugotowany i obrany bób, przetarty czosnek i pietruszkę. Chwilę razem podgrzać.
Na patelnię wrzucić ugotowany makaron.
Zmniejszyć ogień, wlać sos, wymieszać. Uważać żeby żółtka się nie ścięły. Ewentualnie doprawić.
Na talerzach posypać resztą grana padano.
Smacznego.
0,5 kg bobu w łupinkach
180 g wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
2 żółtka
40 g grana padano
0,5 szklanki śmietanki 30%
100 g makaronu tagliatelle
świeży tymianek
1 łyżka posiekanej pietruszki
Bób ugotować na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Obrać. Posypać tymiankiem.
Makaron ugotować al dente.
W miseczce wymieszać żółtka, śmietankę, 30 g grana padano. Lekko posolić i dodać pieprzu.
Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni (jeśli jest bardzo chudy, dodać trochę tłuszczu, nam się taki trafił - anorektyczny).
Dodać ugotowany i obrany bób, przetarty czosnek i pietruszkę. Chwilę razem podgrzać.
Na patelnię wrzucić ugotowany makaron.
Zmniejszyć ogień, wlać sos, wymieszać. Uważać żeby żółtka się nie ścięły. Ewentualnie doprawić.
Na talerzach posypać resztą grana padano.
Smacznego.


Komentarze
Prześlij komentarz