Właściwie to sałatka z burakiem itd. Skomponowałam ją jak mi w duszy zagrało i wyszło coś całkiem smacznego. I kolorowego! Smaki wzajemnie się uzupełniały. Mięso kozy można zastąpić kurczakiem, kaczką, gęsią, indykiem... Co Wam w duszy zagra. Może wędzony boczek, lekko podsmażony?
Mięso pozostałe z pieczeni (u mnie koza) lub pokrojone w kosteczkę i podsmażone z przyprawami jakie lubicie, pierś kurczaka lub indyka, może też być schab lub wędzony boczek. Kaczka lub gęś wymaga poważniejszych zabiegów. Możecie też pominąć mięso i dać więcej sera.
1 burak (u mnie Chioggia)
2 większe ziemniaki
pęczek szczypiorku
2 duże garście rukoli
pół czerwonej cebuli
1 marynowana papryka (u mnie grillowana)
ziarenka z połowy owocu granatu
pół opakowania sera typu feta
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z grantów (lub soku z cytryny, ewentualnie octu balsamicznego)
1 łyżeczka ostrej musztardy (ostatnio, moją ulubioną jest rosyjska - pasuje idealnie)
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Piekarnik nagrzać na 190 stopni.
Buraka owinąć dokładnie folią aluminiową i piec około 1 godzinę lub dłużej. Do miękkości.
Wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę lub półplasterki.
Ziemniaki ugotować troszkę krócej niż zwykle, nie mogą być zbyt miękkie. Pokroić w kostkę.
Szczypiorek posiekać.
Cebulę pokroić w piórka.
Paprykę pokroić w dużą kostkę.
Ser pokroić w kostkę.
Wrzucić do dużej miski. Dodać rukolę, mięso i ziarenka granatu. Wymieszać.
Składnik sosu wymieszać. Ja robię to w słoiczku. Wstrząsam do połączenia składników.
Sos połączyć z sałatką.
Smacznego.
Mięso pozostałe z pieczeni (u mnie koza) lub pokrojone w kosteczkę i podsmażone z przyprawami jakie lubicie, pierś kurczaka lub indyka, może też być schab lub wędzony boczek. Kaczka lub gęś wymaga poważniejszych zabiegów. Możecie też pominąć mięso i dać więcej sera.
1 burak (u mnie Chioggia)
2 większe ziemniaki
pęczek szczypiorku
2 duże garście rukoli
pół czerwonej cebuli
1 marynowana papryka (u mnie grillowana)
ziarenka z połowy owocu granatu
pół opakowania sera typu feta
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z grantów (lub soku z cytryny, ewentualnie octu balsamicznego)
1 łyżeczka ostrej musztardy (ostatnio, moją ulubioną jest rosyjska - pasuje idealnie)
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Piekarnik nagrzać na 190 stopni.
Buraka owinąć dokładnie folią aluminiową i piec około 1 godzinę lub dłużej. Do miękkości.
Wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę lub półplasterki.
Ziemniaki ugotować troszkę krócej niż zwykle, nie mogą być zbyt miękkie. Pokroić w kostkę.
Szczypiorek posiekać.
Cebulę pokroić w piórka.
Paprykę pokroić w dużą kostkę.
Ser pokroić w kostkę.
Wrzucić do dużej miski. Dodać rukolę, mięso i ziarenka granatu. Wymieszać.
Składnik sosu wymieszać. Ja robię to w słoiczku. Wstrząsam do połączenia składników.
Sos połączyć z sałatką.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz