Placek z cuknii z chorizo lub bez

W sumie lekkie danie, mięso nie jest tam konieczne, ale dzięki jego dodatkowi robi się pełne. U nas jest na kolację. Robi się szybko plus pieczenie. Wegetarianie będą zadowoleni z wersji bezmięsnej.



Około 500 g cukinii
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych zmielonych
3 jajka
50 g tartego żółtego sera
50 g tartego grana padano lub parmezanu
1 duża łyżka świeżego oregano
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
kawałek chorizo pikantnego (jedno pęto) pokrojone w plasterki

Piekarnik nagrzać 190 stopni góra dół.
Cukinię zetrzeć razem z cebulą, delikatnie posolić i odsączyć na sicie około 15 minut. Przed użyciem jeszcze dokładnie odcisnąć w dłoniach.
Chorizo posmażyć na patelni, nie spiec za bardzo!
Czosnek przecisnąć przez praskę bezpośrednio do miski.
Do miski dodać jajka, sery, bułkę lub płatki, oregano oraz odciśniętą cukinię z cebulą. Wrzucić chorizo z wytopionym tłuszczem.Wymieszać. Jeśli nie używacie chorizo dodajcie łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju z suszonych pomidorów.
Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
Formę np. 24x28 wyłożyć papierem do pieczenia.
Wypełnić farszem, wyrównać.
Piec 35 minut.
Smacznego.




Komentarze