Znowu klasyka. Danie bez dodatku tłuszczu, ze świeżymi ziołami. Robi się samo. U nas podajemy je z ziemniakami i mizerią. Brak dodatkowego tłuszczu rozgrzesza z jedzenia chrupiącej skórki. Kurczaka przed pieczeniem wkładam do solanki, jest wtedy idealnie doprawiony.
Dwie nogi z kurczaka dobrej jakości
woda
sól
Kurczaka wkładamy do solanki. Na pół litra wody jedna łyżka soli, dokładnie wymieszać. Muszą być całkowicie zanurzone. Odstawiamy w chłodne miejsce (teraz to lodówka) na minimum 24 godziny, maksymalnie 48 godzin.
Mięso z solanki
czosnek granulowany
majeranek
pieprz
słodka papryka
4 gałązki świeżego lubczyku
2 liście laurowe
4 gałązki świeżego cząbru
Naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek.
Piekarnik na 150 stopni góra dół.
Mięso wyjęte z solanki nacieramy czosnkiem, majerankiem, pieprzem i słodką papryką. Wkładamy do naczynia do zapiekania skórą do dołu.
Dodajemy świeże zioła. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 90 minut w 150 stopniach.
Po tym czasie wyjmujemy formę z mięsem. Odkrywamy, obracamy skórą do góry. Piekarnik nagrzewamy do 240 funkcja grill. Wkładamy odkryte naczynie i zapiekamy kurczaka tak jak lubimy, na złoto lub bardziej.
Mięso przygotowane w ten sposób jest odpowiednio doprawione, miękkie, łatwo odchodzi od kości.
Smacznego
Dwie nogi z kurczaka dobrej jakości
woda
sól
Kurczaka wkładamy do solanki. Na pół litra wody jedna łyżka soli, dokładnie wymieszać. Muszą być całkowicie zanurzone. Odstawiamy w chłodne miejsce (teraz to lodówka) na minimum 24 godziny, maksymalnie 48 godzin.
Mięso z solanki
czosnek granulowany
majeranek
pieprz
słodka papryka
4 gałązki świeżego lubczyku
2 liście laurowe
4 gałązki świeżego cząbru
Naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek.
Piekarnik na 150 stopni góra dół.
Mięso wyjęte z solanki nacieramy czosnkiem, majerankiem, pieprzem i słodką papryką. Wkładamy do naczynia do zapiekania skórą do dołu.
Dodajemy świeże zioła. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 90 minut w 150 stopniach.
Po tym czasie wyjmujemy formę z mięsem. Odkrywamy, obracamy skórą do góry. Piekarnik nagrzewamy do 240 funkcja grill. Wkładamy odkryte naczynie i zapiekamy kurczaka tak jak lubimy, na złoto lub bardziej.
Mięso przygotowane w ten sposób jest odpowiednio doprawione, miękkie, łatwo odchodzi od kości.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz