Pesto zielone
50 g listków bazylii
2 ząbki czosnku
50 g pestek słonecznika lub orzeszków piniowych
20 g tartego grana padano lub parmezanu
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki zmiksować. Nie żałować oliwy, pesto nie może być suche. Solą doprawiać ostrożnie, ser jest słony.
Pesto czerwone
150 g suszonych pomidorów
50 g tartego grana padano lub parmezanu
50 g pestek słonecznika, dyni, pinii lub płatków migdałowych
garść bazylii (tutaj pasuje czerwona, ale zielona też może być)
1-2 łyżki octu balsamicznego
olej rzepakowy lub z suszonych pomidorów
sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki zmiksować. Doprawić do smaku, można dodać odrobinę cukru, ale nie jest to konieczne.
Przechowywać w lodówce. Zielone pesto ciemnieje, ale to naturalne. Jeśli mają w tej lodówce trochę poczekać trzeba wierzch zakryć olejem lub oliwą. U nas się to nie zdarza ;-)
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz