Orzechowe ciasteczka

Przepis od mojej Mamy. Od razu uprzedzam, że są uzależniające. Jeśli nie chcecie zjeść wszystkich na raz, trzeba je schować do pudełka, włożyć do szafki i zapomnieć ;-)



300 g pszennej mąki
200 g miękkiego masła
100 g mielonych orzechów
100 g cukru pudru
3 gotowane żółtka (ok 60 g)

Piekarnik na 170 stopni góra - dół.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Żółtka zetrzeć na drobnej tarce.
Dodać resztę składników i dobrze zagnieść ciasto.
Uformować ciasteczka, kształty dowolne. My lubimy rożki.
Układać na blasze zachowując odstępy.
Piec ok 17 minut, do zezłocenia. Należy uważać, bo łatwo się przypalają. Mój piekarnik bardziej grzeje w głębi, więc odwracam blachę jak widzę, że ciasteczka z tyłu szybciej nabierają koloru.

Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

Komentarze