Kotlety schabowe - tradycyjne

Nie jemy klasycznych schabowych często, bo wbrew pozorom, wcale nie tak łatwo je dobrze zrobić. Może to kwestia kiepskiej jakości ogólnie dostępnego mięsa? Tym razem nam się udało. Schab był uczciwy. W przypadku kotletów nie uznaję chodzenia na skróty lub oszukiwania na składnikach.



Schab w plastrach
mleko
cebula w półplasterki

sól, pieprz
mąka pszenna
jajko + mleko
bułka tarta
smalec do smażenia

Schab w plastrach rozbić tłuczkiem (najlepiej przez folię) z dwóch stron. Zanurzyć w mleku z cebulą na kilka godzin.
Kotlety wyjąć, osuszyć papierem, doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
Obtoczyć w mące, następnie w jajku wymieszanym z mlekiem i na koniec, w bułce tartej.
Dobrze rozgrzać tłuszcz na patelni. To ważne, na nie do końca rozgrzanym tłuszczu panierka będzie odchodzić od mięsa.
Smażyć mięso z dwóch stron na złoto.
Klasycznie podaje się je z kapustą, ale lekka surówka też tutaj pasuje.
Smacznego.

Komentarze