Hummus paprykowy

Bardzo długo nie mogłam się przekonać do tej potrawy. Takiego bez dodatków nie lubię do tej pory. Szukałam przepisu, który przekonałby mnie do tego specjału. W końcu znalazłam i oczywiście zmieniłam w nim to i owo. Lubię wiele spraw komplikować (pewnie niepotrzebnie), ale w tym przypadku - uprościłam. Cieciorka jest z puszki, ajwar ze słoika.



1 puszka cieciorki odsączona na sicie
3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
3 łyżki pasty sezamowej Tahiny
2 łyżki soku z cytryny
ciepła woda - mniej więcej 3 łyżki
pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) mielonego
ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki Ajwaru (u mnie pikantny ze słoika, z Lidla)

Zmiksować cieciorkę z oliwą, tahiną, sokiem z cytryny, czosnkiem i kuminem. Dodawać ciepłej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty. Dodać Ajwar, wymieszać dokładnie. Można zmiksować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Najbardziej lubię hummus na żytnim chlebie, domowym.
Smacznego.




Komentarze

  1. Lubię i hummus, i Ajwar z Lidla :) To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się to w kilka minut. Pakuję do pudełka i mam na kilka dni.

      Usuń

Prześlij komentarz