Lubimy wołowinę. Rolady to u mnie klasyka, ale bitki też pojawiają się często. Staram się żeby mięso było odpowiednio kruche i delikatne. Sos Jack Daniel's dobrze się mrozi i może być wykorzystywany do różnych potraw.
Udziec wołowy (zrazowa) pokrojony w plastry
sól, pieprz
mąka do obtoczenia mięsa wymieszana z majerankiem
tłuszcz do smażenia
Każdy plaster mięsa przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące z majerankiem.
Tłuszcz mocno rozgrzać na patelni. Mięso krótko obsmażyć z dwóch stron, przełożyć do garnka w którym będzie się dusić. U mnie to szybkowar.
W garnku podlać wodą, przykryć i dusić do miękkości - 1-1,5 godziny. W szybkowarze czas skraca się do 30 minut.
Sos Jack Daniel's
1 ząbek czosnku
250 ml soku ananasowego (mój jest z Kauflanda - 100% sok)
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki sosu Worchestershire
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki drobno pokrojonej cebuli (można potrzeć)
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
50 ml whisky Jack Daniel's
(przepis inspirowany Kwestią Smaku)
Czosnek w łupince wrzucić na suchą patelnię i delikatnie podgrzać, około 10 minut z dwóch stron do miękkości. Uważać żeby się nie spalił. Zdjąć łupinkę, miąższ rozgnieść na miazgę.
Do rondelka wrzucić czosnek, dodać sok ananasowy, wodę, sosy, sok z cytryny, cukier, cebulę, pieprz cayenne i whisky.
Zagotować aż cukier się rozpuści. Na małym ogniu gotować 30-40 minut.
Mała sugestia: zróbcie od razu większą porcję - to co zostanie, zamrozić. Będzie inspiracją do kolejnych dań.
Miękkie bitki podawać ze słodko pikantnym sosem.
Pasuje do nich ziemniaczane puree, sałatka z pomidorów i dobre czerwone wino. Potem można raczyć się whisky, bo nie spotkałam się z pojemnością 50 ml ;-)
Smacznego.
Udziec wołowy (zrazowa) pokrojony w plastry
sól, pieprz
mąka do obtoczenia mięsa wymieszana z majerankiem
tłuszcz do smażenia
Każdy plaster mięsa przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące z majerankiem.
Tłuszcz mocno rozgrzać na patelni. Mięso krótko obsmażyć z dwóch stron, przełożyć do garnka w którym będzie się dusić. U mnie to szybkowar.
W garnku podlać wodą, przykryć i dusić do miękkości - 1-1,5 godziny. W szybkowarze czas skraca się do 30 minut.
Sos Jack Daniel's
1 ząbek czosnku
250 ml soku ananasowego (mój jest z Kauflanda - 100% sok)
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki sosu Worchestershire
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki drobno pokrojonej cebuli (można potrzeć)
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
50 ml whisky Jack Daniel's
(przepis inspirowany Kwestią Smaku)
Czosnek w łupince wrzucić na suchą patelnię i delikatnie podgrzać, około 10 minut z dwóch stron do miękkości. Uważać żeby się nie spalił. Zdjąć łupinkę, miąższ rozgnieść na miazgę.
Do rondelka wrzucić czosnek, dodać sok ananasowy, wodę, sosy, sok z cytryny, cukier, cebulę, pieprz cayenne i whisky.
Zagotować aż cukier się rozpuści. Na małym ogniu gotować 30-40 minut.
Mała sugestia: zróbcie od razu większą porcję - to co zostanie, zamrozić. Będzie inspiracją do kolejnych dań.
Miękkie bitki podawać ze słodko pikantnym sosem.
Pasuje do nich ziemniaczane puree, sałatka z pomidorów i dobre czerwone wino. Potem można raczyć się whisky, bo nie spotkałam się z pojemnością 50 ml ;-)
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz