To mój pierwszy wpis. W tych ciekawych inaczej czasach możemy dłużej posiedzieć w kuchni. Żeberka są pyszne, choć wymagają czasu. Zestaw przypraw do suchej marynaty robię zwykle w większej ilości, zamykam w słoiku i używam do innych mięs. Ich zapach sam podpowie do czego będą pasowały. W tym przepisie użyłam żeberek wołowych, ale wieprzowe lub surowy boczek też mogą być. Piękne żeberka wołowe udało mi się znaleźć w https://tastestore.pl/
Żeberka wołowe ok 2 kg
Mieszanka przypraw (sucha marynata)
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki słodkiej papryki wędzonej
0,5 łyżeczki ostrej papryki (można więcej jeśli lubi się ostre)
3 łyżki soli
1 łyżka mielonego imbiru
6 łyżek brązowego cukru
1 łyżka mielone pieprzu
1 łyżka gałki muszkatołowej
2 łyżki oregano
1 łyżka gorczycy w ziarnach
1 łyżka kolendry w ziarnach (ziarna utrzeć w moździerzu)
2 łyżki granulowanej cebuli
2 łyżki granulowanego czosnku
1 łyżka cząbru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka mielonego kminku
Przyprawy dobrze ze sobą wymieszać.
Żeberka wołowe (są pyszne i lepiej zrobić je od razu w większej ilości) natrzeć przyprawami, wręcz wmasować je w mięso z każdej strony. Dokładnie owinąć folią i schować do lodówki na całą noc.
Wieczorem zrobić sos BBQ, ale można też następnego dnia rano. Musi wystygnąć przed wysmarowaniem nim mięsa.
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku duże posiekane lub przeciśnięte przez praskę
200 g koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
1 łyżka musztardy dijon
0,5 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
100 ml whiskey
opcjonalnie łyżka koncentratu dymu wędzarniczego
Cebulę zeszklić, dodać czosnek. Po 30 sekundach dodać wodę, ocet i koncentrat. Zagotować. Dodać resztę składników (oprócz alkoholu i koncentratu dymu), gotować pod przykryciem ok 30 minut do zgęstnienia. Dodać whiskey i dym. Gotować jeszcze ok 5 minut. Spróbować. Według własnych preferencji można dosłodzić lub podostrzyć. Wystudzić.
Częścią sosu posmarować żeberka, nie dzielić ich specjalnie. Piekarnik nagrzać do 110-120 stopni, góra dół. Włożyć mięso do rękawa piekarniczego lub szczelnego naczynia do pieczenia, piec 5-6 godzin w zależności od wagi mięsa, do miękkości.
Po tym czasie wyjąć mięso, jeśli było w rękawie to z rękawa, podzielić, obrócić na drugą stronę, przykryć sosem BBQ. Piekarnik nagrzać do 240 stopni funkcja grill. Włożyć żeberka i podpiec uważając żeby się nie spaliły. Resztę sosu (jeśli został) można zachować lub podać na stół. Smacznego.
Żeberka wołowe ok 2 kg
Mieszanka przypraw (sucha marynata)
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki słodkiej papryki wędzonej
0,5 łyżeczki ostrej papryki (można więcej jeśli lubi się ostre)
3 łyżki soli
1 łyżka mielonego imbiru
6 łyżek brązowego cukru
1 łyżka mielone pieprzu
1 łyżka gałki muszkatołowej
2 łyżki oregano
1 łyżka gorczycy w ziarnach
1 łyżka kolendry w ziarnach (ziarna utrzeć w moździerzu)
2 łyżki granulowanej cebuli
2 łyżki granulowanego czosnku
1 łyżka cząbru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka mielonego kminku
Przyprawy dobrze ze sobą wymieszać.
Żeberka wołowe (są pyszne i lepiej zrobić je od razu w większej ilości) natrzeć przyprawami, wręcz wmasować je w mięso z każdej strony. Dokładnie owinąć folią i schować do lodówki na całą noc.
Wieczorem zrobić sos BBQ, ale można też następnego dnia rano. Musi wystygnąć przed wysmarowaniem nim mięsa.
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku duże posiekane lub przeciśnięte przez praskę
200 g koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
1 łyżka musztardy dijon
0,5 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
100 ml whiskey
opcjonalnie łyżka koncentratu dymu wędzarniczego
Cebulę zeszklić, dodać czosnek. Po 30 sekundach dodać wodę, ocet i koncentrat. Zagotować. Dodać resztę składników (oprócz alkoholu i koncentratu dymu), gotować pod przykryciem ok 30 minut do zgęstnienia. Dodać whiskey i dym. Gotować jeszcze ok 5 minut. Spróbować. Według własnych preferencji można dosłodzić lub podostrzyć. Wystudzić.
Częścią sosu posmarować żeberka, nie dzielić ich specjalnie. Piekarnik nagrzać do 110-120 stopni, góra dół. Włożyć mięso do rękawa piekarniczego lub szczelnego naczynia do pieczenia, piec 5-6 godzin w zależności od wagi mięsa, do miękkości.
Po tym czasie wyjąć mięso, jeśli było w rękawie to z rękawa, podzielić, obrócić na drugą stronę, przykryć sosem BBQ. Piekarnik nagrzać do 240 stopni funkcja grill. Włożyć żeberka i podpiec uważając żeby się nie spaliły. Resztę sosu (jeśli został) można zachować lub podać na stół. Smacznego.
Wykreśliłbym cynamon z marynaty, jak dla mnie zbyt intensywny. Lubię go dodać do mussaki
OdpowiedzUsuń