Szparagi z szynką i sosem serowym

Sezon na szparagi! Uwielbiam. Same w sobie niskokaloryczne, ale lubią się z serem i szynką. Wino też do nich pasuje :-)



Szparagi zielone i białe - u mnie, w sumie 14 sztuk

szynka typu parmeńska 100 g (u mnie Jamon Serrano)
śmietana 18%
2 jajka
ser żółty 40 g
grana padano 12 g
sól, pieprz

Opcjonalnie wino jakie lubicie.

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki (same się łamią w odpowiednich miejscach). Białe obrać delikatnie, zielonych obierać nie trzeba.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Formę do zapiekania posmarować masłem.
W formie ułożyć szparagi, przykryć je poszarpaną na kawałki szynką (zwracać uwagę na główki, łatwo się przypalają).
Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych ostrzach i wymieszać ze śmietaną i jajkami. Doprawić szczyptą soli i pieprzem (według uznania). Sosem polać szparagi i szynkę.
Grana padano zetrzeć na drobnych ostrzach. Posypać wierzch zapiekanki.
Piec 18 minut.
Szparagi przygotowane w ten sposób są lekko chrupiące, nie łykowate. Można się tym najeść.
Wino do nich pasuje.
Smacznego.



Komentarze