Skoro mamy siedzieć w domu to przynajmniej można zjeść barcelońskie śniadanie. Sałatka wymaga trochę krojenia, ale warto. Zamiast krewetek można użyć paluszków krabowych. Taka śniadaniowa odmiana.
100 g ryżu
około 200 g krewetek (mogą być koktajlowe lub większe)
około pół szklanki rzodkiewek pokrojonych w plasterki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku (u mnie mrożony)
1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, biały pieprz
Ryż ugotować, najlepiej wieczorem. Zupełnie ostudzić.
Krewetki z zalewy można użyć od razu. Surowe ugotować (ja gotowałam na parze ok 3 minuty).
Większe krewetki pokroić na mniejsze kawałki.
Zrobić sos z majonezu i jogurtu, delikatnie doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać ryż, krewetki, rzodkiewkę, koperek, szczypiorek i cebulę. Wlać sos i ponownie wszystko wymieszać. Można jeść.
Smacznego.
100 g ryżu
około 200 g krewetek (mogą być koktajlowe lub większe)
około pół szklanki rzodkiewek pokrojonych w plasterki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku (u mnie mrożony)
1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, biały pieprz
Ryż ugotować, najlepiej wieczorem. Zupełnie ostudzić.
Krewetki z zalewy można użyć od razu. Surowe ugotować (ja gotowałam na parze ok 3 minuty).
Większe krewetki pokroić na mniejsze kawałki.
Zrobić sos z majonezu i jogurtu, delikatnie doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać ryż, krewetki, rzodkiewkę, koperek, szczypiorek i cebulę. Wlać sos i ponownie wszystko wymieszać. Można jeść.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz