Tradycyjnie i smacznie. Niedzielny lub świąteczny obiad. Wymaga trochę pracy, ale warto. W moim rodzinnym domu często się tak gotowało. U Babci rolady dusiły się w żeliwnej brytfannie. Teraz ja też mam taką.
Kluski:
ziemniaki (u mnie ok 0,5 kg)
jajko
mąka ziemniaczana
sól
Modro kapusta
czerwona kapusta
liść laurowy
cebula pokrojona w kostkę
boczek wędzony pokrojony w kostkę
ocet
cukier
sól (ewentualnie przyprawa typu Vegeta) i pieprz
Rolady
wołowina - zrazowa - płaty pokrojone w poprzek włókien
musztarda
boczek wędzony (u mnie w plastrach)
cebula
ogórek konserwowy
kiełbasa
opcja - ser żółty
sól, pieprz
majeranek
liść laurowy
czerwone wino
śmietana 18%
tłuszcz do smażenia
nitka do zawijania rolad
Kluski
Ziemniaki obrać i ugotować. Lekko ciepłe przecisnąć przez praskę do miski, wyrównać. Podzielić na cztery, 1/4 wyjąć i odłożyć na ugniecione ziemniaki. Puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną, dodać jajko.. Dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie. Zrobić małe kluski, u mnie zawsze z dziurką. Układać na ściereczce kuchennej.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Ostrożnie wkładać kluski do gotującej się wody. Od wypłynięcia gotować 1,5 -2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Żeby się nie sklejały przed wyjęciem polewam je chochlą zimnej wody.
Modro kapusta
Kapustę poszatkować, niezbyt drobno. Ugotować w niedużej ilości wody z liściem laurowym na półtwardo. Jeśli zostało zbyt dużo wody, odcedzić.
Kapustę wymieszać z cebulą, dodać ocet (dzięki temu kapusta zachowa kolor).
Doprawić solą (Vegetą), pieprzem, odrobiną cukru (zrównoważyć smak octu).
Boczek podsmażyć (wrzucam na zimną patelnię i podgrzewam - tłuszcz się wytapia).
Dodać boczek (ja nie dodaję tłuszczu).
Można podawać na ciepło i na zimno.
Rolady
Każdy plaster wołowiny rozbić tłuczkiem przez folię. Posypać solą i pieprzem, posmarować dobrą musztardą.
Kiełbasę, cebulę, ogórki i ser pokroić w słupki.
Na każdy płat wołowiny układać plaser boczku. Pokrojone z słupki dodatki układać z brzegu i zawijać rolady. Każdą dokładnie owinąć nicią zostawiając wolny koniec.
Rolady obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do garnka. Patelnię deglasować winem. Płyn przelać do garnka, dodać wody. Doprawić majerankiem, liściem laurowym. Dusić. Może to potrwać nawet 3 godziny. W szybkowarze 1,5 godziny.
Wyjąć rolady. Odwijać z nici zupełnie ostudzone.
Sos, który został po duszeniu rolad delikatnie odparować jeśli jest w nim zbyt dużo wody. Doprawić do smaku. Zabielić śmietaną rozmieszaną z zimną wodą i zahartowaną sosem. Jeśli lubicie gęste sosy, do śmietany dodajcie łyżkę mąki pszennej.
Smacznego
Kluski:
ziemniaki (u mnie ok 0,5 kg)
jajko
mąka ziemniaczana
sól
Modro kapusta
czerwona kapusta
liść laurowy
cebula pokrojona w kostkę
boczek wędzony pokrojony w kostkę
ocet
cukier
sól (ewentualnie przyprawa typu Vegeta) i pieprz
Rolady
wołowina - zrazowa - płaty pokrojone w poprzek włókien
musztarda
boczek wędzony (u mnie w plastrach)
cebula
ogórek konserwowy
kiełbasa
opcja - ser żółty
sól, pieprz
majeranek
liść laurowy
czerwone wino
śmietana 18%
tłuszcz do smażenia
nitka do zawijania rolad
Kluski
Ziemniaki obrać i ugotować. Lekko ciepłe przecisnąć przez praskę do miski, wyrównać. Podzielić na cztery, 1/4 wyjąć i odłożyć na ugniecione ziemniaki. Puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną, dodać jajko.. Dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie. Zrobić małe kluski, u mnie zawsze z dziurką. Układać na ściereczce kuchennej.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Ostrożnie wkładać kluski do gotującej się wody. Od wypłynięcia gotować 1,5 -2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Żeby się nie sklejały przed wyjęciem polewam je chochlą zimnej wody.
Modro kapusta
Kapustę poszatkować, niezbyt drobno. Ugotować w niedużej ilości wody z liściem laurowym na półtwardo. Jeśli zostało zbyt dużo wody, odcedzić.
Kapustę wymieszać z cebulą, dodać ocet (dzięki temu kapusta zachowa kolor).
Doprawić solą (Vegetą), pieprzem, odrobiną cukru (zrównoważyć smak octu).
Boczek podsmażyć (wrzucam na zimną patelnię i podgrzewam - tłuszcz się wytapia).
Dodać boczek (ja nie dodaję tłuszczu).
Można podawać na ciepło i na zimno.
Rolady
Każdy plaster wołowiny rozbić tłuczkiem przez folię. Posypać solą i pieprzem, posmarować dobrą musztardą.
Kiełbasę, cebulę, ogórki i ser pokroić w słupki.
Na każdy płat wołowiny układać plaser boczku. Pokrojone z słupki dodatki układać z brzegu i zawijać rolady. Każdą dokładnie owinąć nicią zostawiając wolny koniec.
Rolady obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do garnka. Patelnię deglasować winem. Płyn przelać do garnka, dodać wody. Doprawić majerankiem, liściem laurowym. Dusić. Może to potrwać nawet 3 godziny. W szybkowarze 1,5 godziny.
Wyjąć rolady. Odwijać z nici zupełnie ostudzone.
Sos, który został po duszeniu rolad delikatnie odparować jeśli jest w nim zbyt dużo wody. Doprawić do smaku. Zabielić śmietaną rozmieszaną z zimną wodą i zahartowaną sosem. Jeśli lubicie gęste sosy, do śmietany dodajcie łyżkę mąki pszennej.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz