Potrawka z indyka

Tego typu potrawy powstają jak coś mnie zainspiruje. W tym przypadku nie był to mięso z indyka, które zostało po pieczeni, a połowa cukinii. Od tego się zaczęło. Do cukinii pasują pomidory, może jeszcze coś co się ukryło w szufladach z warzywami. Z takich inspiracji powstają dania kolorowe i pełne smaków.



Dla 2 osób

200 g mięsa z indyka (może być kurczak, wieprzowina itd.)
1 mała cebula (u mnie czerwona)
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
1 łodyga selera naciowego
0,5 małej cukinii
pomidory z puszki
200 g ziemniaków
sól, pieprz
1 łyżka suszonego tymianku lub świeżego
1 łyżka suszonego oregano  lub świeżego
tłuszcz do smażenia

Jeśli mięso zostało po pieczeni, pokroić na mniejsze kawałki, zostawić. Jeśli używamy świeżego, pokroić w kostkę.
Cebulę, marchewkę, seler, cukinię i ziemniaki pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
W garnku, tłuszczu podsmażyć mięso jeśli używamy świeżego, delikatnie posolić. Odłożyć.
W tym samym garnku zeszklić cebulę, wrzucić czosnek na 30 sekund. Dodać resztę warzyw, oprócz ziemniaków, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, suszonymi tymiankiem i oregano.
Dusić ok 45 minut na małym ogniu, uzupełniając płyn żeby sos się nie przypalił. Dodać mięso i podgrzewać razem przez chwilę.
W innym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Dodać ziemniaki. Gotować 10 minut do miękkości.
Wymieszać sos z ziemniakami.
Jeśli używamy świeżych ziół, dodać je teraz (świeżych trzeba użyć więcej niż suszonych, ale dają dużo lepszy smak, według mnie). Spróbować i doprawić do smaku.
Zamiast ziemniaków można użyć ryżu lub makaronu (kokardki, rurki).
Smacznego



Komentarze