Uwielbiam paprykę, szczególnie czerwoną (zielonej nie lubię i już). Zachwyca mnie jej kolor, błyszcząca skóra i chrupiące wnętrze. Do faszerowania wybieram papryki z w miarę płaskim spodem.
Farsz:
cebula
czosnek
marchewka
seler naciowy
pomidory (u mnie świeże, ale mogą być z puszki)
koncentrat pomidorowy (dwie łyżki)
pół kg mielonego mięsa wieprzowo wołowego
ser do posypania (u mnie mozzarella)
sól, pieprz
tymianek
bazylia
oregano
tłuszcz do smażenia
Warzywa pokroić w kosteczkę. Wrzucić cebulę, podsmażyć krótko na tłuszczu (u mnie, jak zwykle, gęsi smalec). Jak cebula się zeszkli dodać resztę warzyw, po chwili mięso, podsmażyć, dodać przyprawy i czosnek jeszcze chwilę smażyć.
Dodać pomidory, dusić kilka minut. Dodać koncentrat, wymieszać.
Piekarnik nastawić na 190 stopni, góra dół.
Z papryki odciąć czubki, zachować. Wyciąć nasiona i białe części, nafaszerować mięsem, upchać. Przykryć czubkami. Piec 45 minut na blaszce.
Pod koniec wyjąć, posypać serem i chwilę zapiekać bez czubków.
Smacznego.
Farsz:
cebula
czosnek
marchewka
seler naciowy
pomidory (u mnie świeże, ale mogą być z puszki)
koncentrat pomidorowy (dwie łyżki)
pół kg mielonego mięsa wieprzowo wołowego
ser do posypania (u mnie mozzarella)
sól, pieprz
tymianek
bazylia
oregano
tłuszcz do smażenia
Warzywa pokroić w kosteczkę. Wrzucić cebulę, podsmażyć krótko na tłuszczu (u mnie, jak zwykle, gęsi smalec). Jak cebula się zeszkli dodać resztę warzyw, po chwili mięso, podsmażyć, dodać przyprawy i czosnek jeszcze chwilę smażyć.
Dodać pomidory, dusić kilka minut. Dodać koncentrat, wymieszać.
Piekarnik nastawić na 190 stopni, góra dół.
Z papryki odciąć czubki, zachować. Wyciąć nasiona i białe części, nafaszerować mięsem, upchać. Przykryć czubkami. Piec 45 minut na blaszce.
Pod koniec wyjąć, posypać serem i chwilę zapiekać bez czubków.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz