Ossobuco

Widziałam jak tę potrawę robił Jamie Oliver w swoim programie. Wyglądało tak kusząco i apetycznie, że musiałam je odtworzyć we własnej kuchni. Nie zawiodło mnie i weszło do naszego menu. Nie można zapomnieć o posypaniu gotowego dania gremolatą (mnie się zdarzyło).



Gicz cielęca lub wołowa pocięta na plastry z kością (jedna na osobę) w tym przepisie 2 sztuki.

Naczynie do zapiekania z przykrywką.

Składniki:
mąka do obtoczenia mięsa
3 łodygi selera naciowego
2 średnie marchewki
cebula
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
200 ml białego wytrawnego wina
400 ml pomidorów z puszki
300 ml bulionu
2 liście laurowe
1 łyżka tymianku
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz

Gremolata:
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
skórka z jednej cytryny (najlepiej niewoskowanej)

Drobno posiekać natkę pietruszki. Listki wykorzystać do gremolaty, gałązki do potrawy. Posiekane listki wymieszać ze skórką cytryny i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Schłodzić w lodówce.


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Cebulę, marchewki, seler pokroić w drobną kostkę. Odłożyć.
Mięso posypać solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć w mące. Obsmażyć na maśle na złoto. Wyjąć na talerz.
Dodać do naczynia tłuszcz, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek, resztę warzyw oraz posiekane gałązki pietruszki.  Przesmażyć mieszając.
Wlać wino i gotować 7-8 minut. Dodać pomidory, rosół, liście laurowe i tymianek. Zagotować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Jeśli zapiekamy w innym naczyniu niż przygotowywaliśmy potrawę, przelać do niego sos warzywny, na górę włożyć gicz. Przykryć naczynie (można uszczelnić folią aluminiową i na to pokrywka).
Piec 2-2,5 godziny.
Przed podaniem na stół posypać gremolatą.
Oryginalnie dodatkiem jest risotto.

Komentarze