Czasem jest tak, że po zrobieniu jakiegoś deseru zostają mi niewykorzystane składniki. Tak było tym razem. Inspiruję się jednym lub kilkoma. Tym razem padło na serniczki. Wcześniej pechowo wysypały mi się ciepłe orzechowe ciasteczka, złamaski odłożyłam do wykorzystania kiedyś.
Forma na muffinki wyłożona papilotkami - 12 sztuk
70 g ciasteczek maślanych (u mnie pokruszone złamaski)
1 łyżka masła lub masła orzechowego
Zmiksować ciasteczka i masło na piasek w malakserze lub włożyć do solidnego woreczka i solidnie stłuc, a potem wymieszać z masłem.
Ciasteczka włożyć do papilotek, lekko ucisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać na 160 stopni. Góra -dół.
550 g twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżki białego cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego
60 g masy kajmakowej + 6 łyżeczek
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmiksować z cukrami, ekstraktem waniliowym, dodać jajka (całe). Dodać budyń. Nie napowietrzać zbytnio masy.
Podzielić masę na dwie części. Do jednej wmieszać 60 g kajmaku.
Wyjąć z lodówki formę z papilotkami. Wyłożyć masą z kajmakiem. Na nią wyłożyć białą.
6 łyżeczek kajmaku lekko podgrzać. Włożyć na wierzch białej masy serowej i wykałaczką zrobić zygzaki.
Piec 25 minut do ścięcia się góry serniczków. Mogą trochę urosnąć, ale potem opadną.
Wystudzić przez chwilę w uchylonym piekarniku.
Wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Mogą odpocząć do następnego dnia. Smacznego.
Forma na muffinki wyłożona papilotkami - 12 sztuk
70 g ciasteczek maślanych (u mnie pokruszone złamaski)
1 łyżka masła lub masła orzechowego
Zmiksować ciasteczka i masło na piasek w malakserze lub włożyć do solidnego woreczka i solidnie stłuc, a potem wymieszać z masłem.
Ciasteczka włożyć do papilotek, lekko ucisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać na 160 stopni. Góra -dół.
550 g twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżki białego cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego
60 g masy kajmakowej + 6 łyżeczek
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmiksować z cukrami, ekstraktem waniliowym, dodać jajka (całe). Dodać budyń. Nie napowietrzać zbytnio masy.
Podzielić masę na dwie części. Do jednej wmieszać 60 g kajmaku.
Wyjąć z lodówki formę z papilotkami. Wyłożyć masą z kajmakiem. Na nią wyłożyć białą.
6 łyżeczek kajmaku lekko podgrzać. Włożyć na wierzch białej masy serowej i wykałaczką zrobić zygzaki.
Piec 25 minut do ścięcia się góry serniczków. Mogą trochę urosnąć, ale potem opadną.
Wystudzić przez chwilę w uchylonym piekarniku.
Wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Mogą odpocząć do następnego dnia. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz