Ten sposób robienia kaczki bardzo mi odpowiada. Mięso jest miękkie, skórka chrupiąca i bogaty smak. Do tej potrawy wybieram kaczkę Barbarie. Ma większe udka niż Pekin.
Porcja dla 2 osób.
2 udka kaczki Barbarie
2 cebule szalotki, ewentualnie 1 biała
3-4 ząbki czosnku, obrane
1 duża pomarańcza
2 gwiazdki anyżu
2 liście laurowe
pół łyżeczki cynamonu lub połowa laski
pieprz
chili (ostrożnie)
imbir w proszku
1 szklanka soku jabłkowego lub pomarańczowego
woda i sól do solanki - jedna łyżka soli na 0,5 litra wody, dokładnie wymieszać
Udka kaczki włożyć do solanki, powinny być całkowicie zanurzone w płynie. Odkładamy w chłodne miejsce, u mnie to lodówka. Powinny się solankować 24-48 godzin.
Po tym czasie wyjąć udka, doprawić pieprzem, chili i imbirem. Odłożyć żeby się ociepliły.
Ja przygotowuję udka w szybkowarze:
na dno ułożyć pokrojoną u piórka cebulę, kilka plasterków pomarańczy. Na to położyć udka skórą do dołu, dodać czosnek, resztę pomarańczy, anyż, liście laurowe, cynamon, zalać sokiem, uzupełnić wodą. Mięso musi być przykryte.
Od momentu uchodzenia pary gotować na minimalnym ogniu 1,5 godziny. Powoli spuszczać powietrze.
Mięso jest delikatne i może się rozpadać. Nagrzać piekarnik, funkcja grill na 230 stopni. Przełożyć udka na blachę, włożyć pod grill na środkową półkę piekarnika. Przyrumienić skórkę. Pilnować żeby się nie przypaliła.
Wersja dla tych co nie korzystają z szybkowara:
piekarnik nagrzać do 150 stopni. Udka włożyć do rękawa do pieczenia lub dobrze uszczelnionego naczynia do pieczenia. Do udek dodać cebulę, plasterki pomarańczy, anyż, liście laurowe, cynamon, podlać sokiem. Dokładnie zamknąć i piec około 2 godziny jeśli lubimy miękkie mięso. Tym razem skórką do góry. Pilnować żeby płyn nie odparował z naczynia. Jeśli mięso się nie zrumieniło, wyjąć je z sosu i postępować jak w metodzie szybkowarowej. Udka są bardzo delikatne.
Sos przecedzić, odparować, zagęścić śmietaną 18% z łyżeczką mąki rozmieszane w zimnej wodzie. Ewentualnie doprawić.
Do takiej kaczuszki pasują buraczki i kasza jaką lubimy.
Smacznego.
Porcja dla 2 osób.
2 udka kaczki Barbarie
2 cebule szalotki, ewentualnie 1 biała
3-4 ząbki czosnku, obrane
1 duża pomarańcza
2 gwiazdki anyżu
2 liście laurowe
pół łyżeczki cynamonu lub połowa laski
pieprz
chili (ostrożnie)
imbir w proszku
1 szklanka soku jabłkowego lub pomarańczowego
woda i sól do solanki - jedna łyżka soli na 0,5 litra wody, dokładnie wymieszać
Udka kaczki włożyć do solanki, powinny być całkowicie zanurzone w płynie. Odkładamy w chłodne miejsce, u mnie to lodówka. Powinny się solankować 24-48 godzin.
Po tym czasie wyjąć udka, doprawić pieprzem, chili i imbirem. Odłożyć żeby się ociepliły.
Ja przygotowuję udka w szybkowarze:
na dno ułożyć pokrojoną u piórka cebulę, kilka plasterków pomarańczy. Na to położyć udka skórą do dołu, dodać czosnek, resztę pomarańczy, anyż, liście laurowe, cynamon, zalać sokiem, uzupełnić wodą. Mięso musi być przykryte.
Od momentu uchodzenia pary gotować na minimalnym ogniu 1,5 godziny. Powoli spuszczać powietrze.
Mięso jest delikatne i może się rozpadać. Nagrzać piekarnik, funkcja grill na 230 stopni. Przełożyć udka na blachę, włożyć pod grill na środkową półkę piekarnika. Przyrumienić skórkę. Pilnować żeby się nie przypaliła.
Wersja dla tych co nie korzystają z szybkowara:
piekarnik nagrzać do 150 stopni. Udka włożyć do rękawa do pieczenia lub dobrze uszczelnionego naczynia do pieczenia. Do udek dodać cebulę, plasterki pomarańczy, anyż, liście laurowe, cynamon, podlać sokiem. Dokładnie zamknąć i piec około 2 godziny jeśli lubimy miękkie mięso. Tym razem skórką do góry. Pilnować żeby płyn nie odparował z naczynia. Jeśli mięso się nie zrumieniło, wyjąć je z sosu i postępować jak w metodzie szybkowarowej. Udka są bardzo delikatne.
Sos przecedzić, odparować, zagęścić śmietaną 18% z łyżeczką mąki rozmieszane w zimnej wodzie. Ewentualnie doprawić.
Do takiej kaczuszki pasują buraczki i kasza jaką lubimy.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz