Chińszczyzna z kurczakiem

Znowu danie na szybko. Bardzo warzywne i pachnące przyprawami. Jego barwy poprawiają humor.



400 g piersi kurczaka

kawałek imbiru około 2 cm lub łyżeczka suszonego
1 średnia marchewka
1 czerwona papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 liście pak choi
opcjonalnie garść orzeszków ziemnych niesolonych
2 łyżki przyprawy 5 smaków
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki słodko-ostrego sosu chili
cebula dymka, tylko zielona część lub szczypiorek
70 g ryżu basmati lub jaśminowego
tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, masło klarowane)

Jeśli lubicie dania bardziej pikantne, dodajcie szczyptę chili lub kawałek świeżego.

Wok lub dobra patelnia do smażenia.

W czasie przygotowania potrawy ugotować ryż.
Kurczaka pokroić na małe kawałki (ja lubię troszkę większe), doprawić przyprawą 5 smaków i dwiema łyżkami sosu sojowego. Odstawić.
Pokroić w drobne paski paprykę, marchewkę, cebulę, pak choi. Czosnek w cieniutkie plasterki. Imbir zetrzeć na drobnej tarce.
W woku rozgrzać tłuszcz, wrzucić kurczaka i podsmażyć. Wyjąć na talerz.
Dodać kolejną porcję tłuszczu i wrzucić warzywa, imbir i opcjonalnie orzeszki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, sos teriyaki, ocet ryżowy. Krótko podsmażyć, mieszając. Warzywa powinny trochę zmniejszyć objętość, ale pozostać lekko chrupiące. Dodać mięso. Wymieszać. Dodać sos słodko-ostry. Jeśli będzie zbyt suche, dodać trochę wody. Ponownie wymieszać. Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku.
Posypać dymką lub szczypiorkiem.
Podawać z ryżem.
Smacznego.

Komentarze