Cannelloni z sosem mięsnym

Lubię makaron, nawet bardzo. Można go łączyć w wielu kombinacjach. Zapiekam, gotuję i mieszam z mięsnymi lub warzywnymi sosami, dodaję do sałatek, kiedyś jadałam na słodko.
Zaletą jest to, że makaronowe danie można zrobić bardzo szybko. Nie dotyczy to tego cannelloni, sos wymaga poświęcenia trochę czasu.Warto, danie jest smaczne i można je odgrzewać, zamrozić i zjeść jak przyjdzie nam na nie ochota.



Makaron cannelloni (rurki do nadziewania)

Sos:
500 g mięsa (wołowe, wieprzowo-wołowe)
2 małe marchewki
3 liście selera naciowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki lub 0,5 litra passaty pomidorowej
0,5 l bulionu
sól, pieprz
oregano suszone
bazylia, może być świeża
tłuszcz do smażenia

mozzarella
śmietana 18%
parmezan lub grana padano

Sos:
Cebulę, marchewkę i seler pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę. Wrzucić czosnek, dodać mięso. Przesmażyć, dodać seler i marchewkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać pomidory i bulion. Doprawić oregano i suszoną bazylią.
Sos dusić 1,5 godziny uważając żeby się nie przypaliło. Sos nie powinien być zbyt suchy.
Jeśli używamy świeżej bazylii to dodajemy ją na końcu.
Sos lekko przestudzić, wtedy łatwiej faszerować cannelloni.

Formę do zapiekana posmarować tłuszczem.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Każdą rurkę dokładnie wypełnić sosem, układać ciasno w formie.
Na makaronie ułożyć plastry mozzarelli, posmarować dokładnie śmietaną, wierzch posypać parmezanem lub grana padano.
Piec ok 30 minut.
Smacznego. 



Komentarze