Beziki

Malutkie, słodkie i chrupiące. Robi się je szybko, a sięganie po kolejne jest równie szybkie. Mogą być smakowe, ale takie normalne, bez dodatków mogą służyć do innych deserów.



3 białka (u mnie ważyły 90 g)
130 g drobnego cukru
szczypta soli

Białka najlepiej w temperaturze pokojowej, ale nie jest to konieczne.
Piekarnik nagrzać do 140 stopni, termoobieg.
Przygotować blachę z wyposażenia piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać pomału cukier po 1 łyżce.
Po wykorzystaniu całego cukru ubijać jeszcze około 3 minut. Można rozetrzeć w palcach ubitą bezę i sprawdzić czy nie czuć cukru.
Pianę przełożyć rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton 1M). Wyciskać beziki w pewnych odległościach, bo rosną. Przy braku rękawa można nakładać łyżką.
Włożyć do piekarnika i suszyć od 45 do 60 minut w zależności od wielkości bezików i piekarnika.
Zostawić do przestygnięcia w uchylonym piekarniku.
Potem można przechowywać śliczne beziki w zamkniętym pudełku i sięgać po nie jak przyjdzie nam ochota.
Smacznego.



Komentarze